Panorama Dillenburg ligt aan de Maas, op de noordelijke punt van het schiereiland Feijenoord, ook bekent als: het Zuidereiland.
In 1974 wordt besloten om de Dillenburgblokken mee te nemen in de stadsvernieuwing. De bewoonbaarheid gaat in de jaren 80 snel bergafwaarts en na 1992 wordt de situatie in de Dillenburgblokken onhoudbaar. Alle bewoners verlaten de woningen en vervolgens worden de verlaten woningen dichtgetimmerd.
In de daarop volgende jaren worden er, vanwege de stadsvernieuwing, verschillende scenario’s bedacht. Van volledige sloop en nieuwbouw tot renovatie. Uiteindelijk is gekozen voor renovatie van de bestaande gevel waarbij volledig nieuwe woningen zijn gerealiseerd achter de bestaande gerenoveerde gevel.
De bestaande woningen zijn aangetast door Huiszwam. Het gevolg is dat zeer veel vloeren en daken op instorten staan en door de ontstane schade alleen nog maar gesloopt kunnen worden. Maar als alle woningen achter de voorgevel gesloopt worden blijft er weinig stevigheid over om de bestaande voorgevel overeind te houden. GN Bouw heeft met behulp van 30.000 meter steigerpijp en 1.000.000 kilo ballast een constructie weten te realiseren welke ervoor heeft gezorgd dat de gevel, zonder woning er achter, blijft staan. Op 18 januari 2007 breekt het uur van de waarheid aan. Blijft de gevel met alleen de gebouwde stabiliteitssteiger als steunpunt staan tijdens een storm met windkracht 10. Gelukkig is de gevel op een zeer klein deel na blijven staan. Er mag geconcludeerd worden dat de stabiliteitssteiger goed is doorgerekend.
GN Bouw heeft als hoofdaannemer de totale renovatie en nieuwbouw van Dillenburg gecoördineerd. Voor de nieuw te bouwen woningen achter de bestaande gevel moeten nieuwe heipalen worden geplaatst. De heipalen dragen het nieuwe casco. De vloer van het nieuwe casco vangt de gehandhaafde gevel op.
De nieuwe woningen zijn door het samenvoegen veel groter geworden in vergelijking met de oude woningen. Gemiddeld is een woning circa 135 m2. Doordat de betonvloeren dik zijn uitgevoerd is een goede geluidsisolatie verkregen. De vierdiepingshoogte varieert tussen de 2,95 en 3,21 meter.
De oude gevel is uitgehakt en gereinigd. Op deze manier is de behouden gevel weer het visitekaartje van Dillenburg. Tijdens het renoveren van de gevel zijn ook sporen uit 1940 aangetroffen. Meerdere stenen hadden kogelinslag vanwege de gevechten om de Maasbruggen van mei 1940. Deze stenen zijn logischerwijs niet vervangen.
Door de samenvoeging van, de oorspronkelijke, woningen is een grootte variëteit aan woningtype ontstaan. De ene woning heeft een bijzonder uitzicht, de volgende heeft een vide, dakterras, extra woonkamer, een spannende indeling of een grote tuin. Hierdoor konden bewoners juist zelf de woning kiezen die het beste past bij hun.
Door de samenwerking tussen verschillende partijen zoals onder andere gemeente, aannemers en bewoners is het gelukt om Panorama Dillenbrug nieuw leven in de blazen
Hoewel met zorg samengesteld, is het mogelijk dat wij een bron hebben gemist. Indien uw bronvermelding ontbreekt neem contact met ons op.